Zo werk je prettig samen met ervaringsdeskundigen

14 juli 2016

Samenwerken met ervaringsdeskundigen bij het ontwikkelen van een product of project: het is aan te raden. Je vergroot de kans dat je iets maakt dat ook echt aansluit bij de wensen en behoeften van je doelgroep. Wat komt er kijken bij een goede samenwerking? De infographic 'Co-Creatie ijsberg' laat zien dat zowel zichtbare als minder zichtbare aspecten belangrijk zijn.

Checklist samenwerken met ervaringsdeskundigen

Wat is belangrijk voor een goede samenwerking tussen ervaringsdeskundigen en (zorg)professionals? Vilans voerde een verkenning uit en ging met beide partijen in gesprek. De resultaten van deze gesprekken zijn gebundeld in de infographic  'Co-creatie IJsberg' (pdf)

Praktische zaken: het topje van de ijsberg

Het topje van de ijsberg laat zien welke praktische zaken belangrijk zijn voor een goede samenwerking. Denk hierbij aan:

  • heldere afspraken over o.a. taken en rollen, tijdsinvesteringen en vergoedingen
  • duidelijke wederzijdse verwachtingen
  • passende werkvormen voor beide partijen

Geen wij-zij denken

Minstens zo belangrijk zijn de onzichtbare aspecten, die zich 'onder water' bevinden. Dat is het grootste gedeelte van de ijsberg. Het zijn aandachtspunten die gaan over iemands basishouding en gedrag. Zoals:

  • denk niet in een wij-zij-verhouding
  • zorg voor een veilig klimaat
  • voer een open gesprek
  • niet voor een ander invullen maar bespreken

Bereidheid om je te laten ontregelen

Het onderste gedeelte van de ijsberg is het fundament. Hier neem je als zorgverlener of organisatie het besluit óf je wilt gaan samenwerken met ervaringsdeskundigen. Ben je bereid om te luisteren? In sommige gevallen: je te laten ontregelen? Ben je bereid om te veranderen? Vraag jezelf af: waarom wil ik dit? Besef dat het moeilijk en confronterend kan zijn. Het vraagt een open houding: samen kijken naar zaken die op tafel komen. Hoe gaan we dit anders doen? Geen snelle oplossingen, maar de tijd nemen voor het proces. Want, zo zegt een ervaringsdeskundige: 'Alleen komen opdraven om je kunstje te vertonen, dat heeft geen meerwaarde.'

Download de Co-creatie IJsberg (pdf)

Tip: print de infographic op posterformaat, bijvoorbeeld op A3. Selecteer in het printmenu 'Eigenschappen' > Papier/Afwerking > Papierformaat.    

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten