Criterialijst en tool cliëntenparticipatie - EIZT

Cliëntenparticipatie staat volop in de belangstelling. Veel westerse landen stappen af van een top-down gezondheidszorgbeleid en willen dat cliënten een expliciete rol krijgen in de gezondheidszorg.

Participatieladder

Cliëntenparticipatie kent verschillende invullingen en vormen. Ook de mate van inbreng kan variëren. Van informeren, consulteren, adviseren tot meewerken in een partnerschap en meebeslissen. Deze verschillende niveaus van inbreng zijn ook wel bekend als de participatieladder.

Criterialijst en tool  

Omdat samenwerking met cliënten als ‘derde partij’ in de praktijk nog vaak aan het toeval overgelaten wordt, heeft het EIZT (Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie) een criterialijst en tool ontwikkeld voor cliëntenparticipatie. Beide hulpmiddelen bieden handvatten bij het schrijven van een project- of onderzoeksplan en het daadwerkelijk dóen. De tool kan ook voor evaluatiedoeleinden ingezet worden. Van beide instrumenten (criterialijst en tool) zijn twee versies gemaakt: een voor professionals en een voor cliënten.

EIZT

Het EIZT is een samenwerkingsverband tussen Zuyd Hogeschool, Fontys Hogescholen, de ROC’s in de regio en partners in het werkveld, zoals zorginstellingen, bedrijven en het Huis voor de Zorg.

Download de 'Criterialijst en Tool Cliëntenparticipatie' (pdf)


Voor wie: Eerstelijns zorgverleners
Aantal pagina’s / duur: 35 pagina’s
Ontwikkeld door: Zuyd, Huis voor de Zorg, Eizt
Kosten: Gratis

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten