5 artikelen over persoonsgerichte zorg in de huisartsenpraktijk

Zorg waarbij de persoon met zijn mogelijkheden centraal staat en niet de ziekte, dat is persoonsgerichte zorg. Uitgangspunt is het ondersteunen van eigen regie. Wat kan en wil iemand? En wat heeft hij of zij daarbij nodig van de zorgverlener? Van de patiënt wordt een actieve rol verwacht, terwijl de zorgverlener als coach fungeert.

De theorie is wel helder, maar hoe ziet de praktijk eruit? Bijvoorbeeld in de huisartsenprakrijk. Is het eigenlijk wel iets nieuws of doen sommige huisartsen dit al jaren? Het blad Bijblijven, het nascholingstijdschrift voor huisartsen, heeft een themanummer (2015/08) gewijd aan persoonsgerichte zorg. Stannie Driessen, expert persoonsgerichte zorg van Vilans was gasthoofdredacteur.

Persoonsgerichte zorg in de huisartsenpraktijk

Ervaringen van huisartsen en patiënten

In de artikelen van dit themanummer komen diverse aspecten aan bod. Zoals de ervaringen van huisartsen en patiënten met persoonsgerichte zorg. En het vormgeven van belangrijke elementen van persoonsgerichte zorg, zoals zelfmanagement en gedeelde besluitvorming. De artikelen verschijnen als reeks op het Kennisplein Chronische Zorg.

1. Bouw je eigen droomhuis

Het eerste artikel in de serie is Bouw je eigen droomhuis (pdf) van Stephan Hermsen. Stephan is expert persoonsgerichte zorg bij Vilans. In het artikel geeft hij zijn visie op het ‘Huis van persoonsgerichte zorg’, een model dat in kaart brengt wat nodig is om persoonsgericht zorg vorm te geven.

2. Persoonsgerichte zorg - perspectief van een huisarts I

Huisarts Dan Hoevenaars uit Uden vertelt in het artikel Persoonsgerichte zorg – perspectief van een huisarts I (pdf) hoe hij persoonsgerichte zorg toepast.  ‘Patiënten zoeken steeds vaker hun eigen weg. Wij zijn er niet meer om te vertellen wat goed voor hen is. Dat verwachten zij ook niet. Samen bekijken we welke behandeling het best past bij het leven van de patiënt.’

3. Gezonder leven met persoonsgerichte zorg

Diabetescoach en patiënt Brigiet Brink is ervan overtuigd dat de kwaliteit van leven van de mens met diabetes centraal moet staan in de zorg. 'Vroegtijdige coaching met aandacht voor persoonsgerichte zorg vergroot de kans op een gezonder en gelukkiger leven.' Lees het artikel Persoonsgerichte zorg – perspectief van de patiënt II (pdf).

4. Eigen regie, juiste bij dementie

Stannie Driessen, directeur Advies & Implementatie bij Vilans, constateert dat haar moeder, die dementie heeft en in een verpleeghuis woont, meer dan ooit hecht aan eigen regie. Hoe zorgen we ervoor dat de keuzes die we maken ook háár keuzes zijn?' Lees het artikel Persoonsgerichte zorg – juist bij dementie (pdf).

5. Samen beslissen in 7 stappen

Steeds meer patiënten zijn goed geïnformeerd en willen meebeslissen over hun behandeling. In de praktijk blijkt samen beslissen nog niet zo eenvoudig. Adviseurs Ruth Pel-Littel en Haske van Veenendaal beschrijven in het artikel Gedeelde besluitvorming (pdf) een model met 7 stappen voor het proces van samen beslissen.  


Voor wie: Eerstelijns zorgverleners, Bestuurders & managers
Aantal pagina’s / duur: variërend: 5 tot 8 pagina’s
Ontwikkeld door: Vilans
Kosten: Gratis

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten