Nictiz verkent 34 patiëntenportalen

20 oktober 2015

Steeds meer patiënten willen online inzage hebben in hun medische gegevens. Zorgaanbieders staan hierdoor voor de keuze of en hoe ze zorggebruikers deze inzage gaan bieden. Om zorgaanbieders bij deze beslissing te helpen, voerde het Nictiz een marktscan uit. In de publicatie 'Patiëntportalen: hoe staat de markt ervoor?' (pdf) lees je een overzicht van beschikbare patiëntenportalen en de bijbehorende functionaliteiten.

Nictiz

34 patiëntenportalen

In totaal zijn er 34 patiëntportalen opgenomen in het overzicht. Uit de marktscan blijkt dat er een groot aanbod van patiëntportalen met een divers aanbod aan functionaliteiten beschikbaar is. Enkele veel gebruikte functionaliteiten:

  • de mogelijkheid om medische gegevens te downloaden
  • de mogelijkheid voor patiënten om zelf gegevens (zoals zelfmetingen) toe te voegen
  • koppelingen met andere medische systemen (ziekenhuis-, apothekers-, keten- of huisartsinformatiesystemen)

Vijf-lagen model

Wanneer wordt het portaal ingezet in het zorgproces en met welk doel? En hoe wordt de informatie tussen zorgverlener en patiënt uitgewisseld? De publicatie beschrijft een model voor het regelen en organiseren van dit soort vragen: het vijf-lagen model van Nictiz.

Niet-technische zaken

Uit de marktscan blijkt dat er een groot aanbod van patiëntportalen met een divers aanbod aan functionaliteiten beschikbaar is, maar dat ook een aantal zaken nog extra aandacht nodig hebben. Zoals het bepalen van de meerwaarde voor patiënt en zorgverlener en het afstemmen op welke manier een patiëntportaal het beste kan worden ingezet.

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten