Samen Beter Thuis versterkt de mantelzorg

Stichting Samen Beter Thuis maakt kennis van zorgprofessionals toegankelijk voor mantelzorgers. Op www.samenbeterthuis.nl vinden mantelzorgers een antwoord op hun vraag, vaak verduidelijkt met een filmpje. Er staan inmiddels al honderden instructievideo's op de site. Marian Fonville, geriatrie-fysiotherapeut, stond aan de wieg van dit initiatief.

‘Onze praktijk is gespecialiseerd in mensen met complexe zorgvragen. Mantelzorgers zijn belangrijk voor deze groep. Maar al die mantelzorgers worstelen met dezelfde vragen. Hoe til ik mijn moeder uit de stoel zonder mijn rug te belasten? Waar bestel ik een rolstoel en waar moet ik dan op letten? Hoe kan mijn instabiele vader veilig onder de douche? Over deze praktische zorgvragen van mantelzorgers was tot voor kort niets te vinden.

Hulpvragen van mantelzorgers 

Samen met ons netwerk in de regio Oss en Uden gingen we aan de slag. We startten met workshops. Een mooi initiatief, maar mantelzorgers hebben het vaak te druk om naar een workshop te gaan. Wat we nodig hadden was een vorm waarin mantelzorgers snel vinden wat ze zoeken, op hun tijd en vanaf een plek die hun het beste uitkomt. Met ondersteuningsgelden van CZ en VGZ en de gemeenten Oss en Uden konden we een pilot starten. Samen met mantelzorgers en cliënten hebben we de hulpvragen in kaart gebracht en gezocht naar praktische oplossingen. Zo ontstond de website.

Instructiefilmpjes voor mantelzorgers

Mensen kunnen de kennis op verschillende manieren verwerven. Via korte instructiefilmpjes, een workshop, informatie op de website of in gesprek met de lokale zorgprofessionals. Een voorbeeld. Gisteren kwam ik bij een mevrouw, net uit het ziekenhuis, die moest leren lopen met krukken. Ze wist niet hoe ze die moest afstellen en ook het traplopen gaf problemen. Ik oefen dan met haar, maar ik stuur haar ook een link van de filmpjes die specifiek daarover gaan. Die kan ze terugkijken wanneer ze maar wil.

Bekijk alle filmpjes op het YouTube-kanaal van Samen Beter Thuis 

Uitbreiding video's

We hebben nu enkele honderden instructievideo’s rond praktische vragen over mobiliteit en zorg. De website is helder ingedeeld naar verzorgen, verplaatsen en informatie. We verbeteren het aanbod voortdurend en breiden uit. Samen met onze klankbordgroepen van gebruikers én zorgprofessionals. Nieuw toegevoegd in 2016 zijn video's over toiletgang, incontinentie en valpreventie. De filmpjes kunnen ook gemakkelijk gedeeld worden via social media.

Minder overbelaste mantelzorgers

Het project levert veel op. Harde bewijzen hebben we nog niet, maar we hopen dat mantelzorgers minder snel overbelast raken en dat cliënten langer thuis kunnen wonen. Dat willen we graag onderzoeken met IQ healthcare (Radboud MC). Maar ook ons, praktijkprofessionals, heeft het project veel gebracht. Er is veel meer intercollegiale toetsing en reflectie. We worden gedwongen na te denken over onze werkwijze. En ons netwerk is enorm uitgebreid. Dat maakt het makkelijker zaken aan de kaak te stellen. We hebben nu veel meer ingangen en op verschillende niveaus dan een paar jaar geleden.

FAQ's van mantelzorgers

Toch hebben we nog veel te wensen. We willen de website uitbreiden met FAQ’s. We zoeken verbinding met hulplijnen van andere organisaties. We willen samen met zorgaanbieders nieuwe workshops ontwikkelen. En we roepen mensen op zich aan te melden bij een van onze klankbordgroepen zodat ze kunnen meedenken en -ontwikkelen en geïnformeerd blijven via onze nieuwsbrieven. Kortom, er is nog genoeg te doen!’

Naar de website samenbeterthuis 

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten