Publicatie over grenzen aan informele zorg

14 maart 2016

Bij veel zorgorganisaties leven vragen wat mantelzorgers en vrijwilligers kunnen en mogen doen in de zorgverlening. In de notitie ‘Grenzen verkennen; wettelijke en juridische aspecten in het samenspel tussen informele en formele zorg’ (pdf) beschrijft Vilans de juridische aspecten van de betrokkenheid van mantelzorgers en de inzet van vrijwilligers in de zorg.

Publicatie Grenzen verkennen informele zorgDe notitie 'Grenzen verkennen' is vooral bedoeld voor bestuurders en kwaliteitsmedewerkers in de ouderen-, gehandicapten- en thuiszorg. Het ministerie van VWS gaf opdracht voor de verkenning. De belangrijkste aanbeveling is: de zorg voor een cliënt blijft maatwerk. Wees open en helder in communicatie en verken gezamenlijk de grenzen. Dan kunnen beroepskrachten, mantelzorgers en vrijwilligers samen veel betekenen voor de kwaliteit van leven van de cliënt.

Wat mogen mantelzorgers wel en niet?

Bij veel zorgorganisaties leven vragen wat mantelzorgers en vrijwilligers kunnen en mogen doen in de zorgverlening. Mag een mantelzorger een cliënt injecteren als de omstandigheden daartoe aanleiding geven? Kun je een cliënt die in een rolstoel zit met een vrijwilliger op stap laten gaan? Zijn daar bepaalde vaardigheden voor nodig? En wie is aansprakelijk als het fout gaat? De notitie biedt houvast om het samenspel tussen formele en informele zorgverleners bij het verrichten van zorghandelingen verder invulling te geven.

Download de notitie 'Grenzen verkennen (pdf)

Open communicatie is de basis

'Veel zorgmedewerkers vinden het moeilijk om te bepalen waar grenzen liggen,' zegt Cecil Scholten, auteur van de notitie en expert op het terrein van samenspel tussen informele en formele zorg bij Vilans. 'Er is snel angst voor aansprakelijkheid bijvoorbeeld. Bij de ervaring die we hebben opgedaan bij In voor Mantelzorg zagen we dat de basis van het samenspel wordt gevormd door open en heldere communicatie, erkenning van elkaars ervaring en kwaliteiten en gelijkwaardige samenwerking. Hoe dit in de praktijk vorm krijgt, is afhankelijk van de individuele situatie van de cliënt en diens omgeving. Het is steeds weer maatwerk. Vilans gaat daarom ook door met het onderwerp door casussen vanuit de praktijk te verzamelen en te verspreiden.'

Webinar 'Grenzen verleggen' terugkijken

In een webinar gingen experts Cecil Scholten en Anita Peters in april 2016 in op veelgestelde vragen, zoals: wat mag er juridisch wel en niet? Wie is waarvoor verantwoordelijk? Daarbij zoomden zij in op de uitvoering op de werkvloer en de visie van de organisatie. Ook valkuilen en dilemma’s uit de praktijk kwamen aan bod. Het webinar (45 min) is terug te kijken op video.  

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten