9 tips van mantelzorgers voor zorgprofessionals

Inleven in elkaar, blijven communiceren, openheid en tijd voor elkaar nemen. Dit noemen mantelzorgers als belangrijke aandachtspunten voor een prettige samenwerking tussen mantelzorgers en zorgverleners. De tips zijn voorgekomen uit het programma In voor Mantelzorg.

Verantwoordelijkheid en rol mantelzorger

Mantelzorger1. Ga het gesprek open aan en luister naar elkaar. Zoek naar een gezamenlijk doel en van hieruit naar mogelijkheden. 

2. Informeer een mantelzorger als er iets wijzigt en maak duidelijk wat u in de nieuwe situatie van hem verwacht.   

3. Besteed aandacht aan de rol van de mantelzorger. Bijvoorbeeld door af te stemmen wat de mogelijkheden zijn en te informeren of er vragen zijn.

Communicatie

4. Een mantelzorger heeft vaak veel kennis van de ‘cliënt’ en kan deze naar voren brengen. Erken wat de mantelzorger weet en kan.

5. Heb ook aandacht voor de emoties van de mantelzorger die komen kijken bij het verzorgen van een naaste.

6. Inlevingsvermogen, meedenken, steunen, afspraken maken en na komen zijn essentieel in de communicatie met mantelzorgers.

Grenzen bewaken

7. Leer mantelzorgers eventueel omgaan met hun nieuwe rol en pak deze vooral niet af.

8. Ga een open gesprek aan met de mantelzorger waarin u samen kijkt wat de rolverdeling is en wie waarover de regie neemt.

9. Leer de mantelzorger te leven met zorg en geef hem handvatten.

In voor Mantelzorg

Het programma In voor Mantelzorg (2014-2016) versterkt de samenwerking tussen beroepskrachten en mantelzorgers. Binnen het programma zijn verandertrajecten in 80 organisaties uitgevoerd in diverse zorgsectoren. Er zijn 3.000 medewerkers en managers bereikt en 6.000 mantelzorgers. De uitvoering is in handen van Vilans en Movisie. Lees meer over de resultaten van In voor Mantelzorg (pdf)


Voor wie: Eerstelijns zorgverleners, wijkgerichte professionals
Aantal pagina’s / duur: 1 pagina
Ontwikkeld door: In voor Mantelzorg
Kosten: Gratis

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten