Preventie bij ouderen: focus op zelfredzaamheid - Gezondheidsraad

Advies van de Gezondheidsraad over gezond en zelfredzaam ouder worden. De Gezondheidsraad stelt dat gezond of succesvol ouder niet alleen een kwestie is van al dan niet een ziekte hebben en daarvoor behandeld worden.

Veel ouderen vinden het belangrijker dat ze hun dagelijkse activiteiten zelf kunnen organiseren en uitvoeren en sociaal kunnen blijven functioneren. Op allerlei manieren kunnen beperkingen in dat functioneren ontstaan. Als bij het ouder worden de fysieke en mentale reserves afnemen, kan bij verstoring van het evenwicht gemakkelijk een cascade van achteruitgang optreden, die moeilijk is te keren. Preventie bij ouderen moet erop gericht zijn die cascade te voorkomen.

Zelfredzaamheid speelt daarin een belangrijke rol. Daarom moet de gezondheidszorg en de eerste lijn voorop, veel meer aandacht hebben voor factoren die, bij bedreigde zelfredzaamheid, het functioneren gunstig kunnen beïnvloeden.

Preventie bij ouderen: focus op zelfredzaamheid - Gezondheidsraad (pdf)


Voor wie: Eerstelijns zorgverleners, Bestuurders / managers
Aantal pagina’s / duur: 110 pagina’s
Ontwikkeld door: Gezondheidsraad
Kosten: Gratis

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten