'Met ZWIP hebben we kwetsbare ouderen goed in beeld'

Huisarts Chantal Hensens

In de blogserie over het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) vertellen vijf zorgprofessionals over hun deelname aan een succesvol NPO-project. Dit keer huisarts Chantal Hensens over het Zorg- en WelzijnsInfoPortaal 'ZWIP'.

‘Ik werk nu drie jaar met ZWIP. Ik heb er 25 patiënten in zitten. Dat zijn kwetsbare ouderen die meerdere zorgverleners om zich heen hebben. In ZWIP communiceren we met elkaar. We houden elkaar op de hoogte, we stellen elkaar vragen en zoeken naar oplossingen. Dat werkt heel goed, iedereen doet mee.

Digitaal overleg   

ZWIP is een beveiligde internetomgeving, een digitaal dossier. Het is niet meer dan een plek waar hulpverleners en de betreffende oudere met elkaar overleggen. Vanuit verschillende kanten wordt informatie in ZWIP gezet over die persoon. Als iemand er een berichtje in zet, krijg ik een melding in mijn mailbox. Ik ga dan kijken wat er speelt en ik reageer als dat nodig is. Per week krijg ik drie, vier berichtjes. 

Regie bij kwetsbare ouderen 

De kracht van ZWIP is dat de oudere zelf de touwtjes in handen heeft. De oudere bepaalt wie toegang heeft tot ZWIP. In mijn praktijk merk ik dat de ouderen zelf nog weinig meepraten op ZWIP. Hun mantelzorgers des te meer. Een dochter of zoon zet bijvoorbeeld een berichtje over moeder of vader in ZWIP. Vervolgens reageren wij als zorgverleners daarop.

Meer samenwerking

Ik ben waanzinnig enthousiast over ZWIP. Het werkt! Alle zorgverleners en mantelzorgers rondom een oudere hebben contact met elkaar. We hebben één plek waar alles over die oudere staat. En als iemand ziet dat het met die oudere niet goed gaat, denkt iedereen vanuit zijn of haar discipline mee in ZWIP. De lijntjes zijn kort en dat vind ik prettig. Ik vind het ook een voordeel dat ik andere zorgverleners hierdoor beter leer kennen. We weten elkaar nu te vinden en we werken vaker samen.

Minder zorg, meer welzijn

Mijn werkwijze is door ZWIP veranderd. Ik merk dat ik op een andere manier naar deze groep ouderen kijk. Het gaat minder om cure, het gaat meer om welzijn. Dat is een vertaalslag die ik als huisarts nu maak. Ik wen er ook aan dat ik niet de enige ben ik die iets hoeft op te lossen. Met elkaar vormen we in ZWIP een team. Ieder heeft zijn eigen expertise en samen zoeken we naar oplossingen. We zijn met elkaar verantwoordelijk.

Nieuwe manier van communiceren

ZWIP is onderdeel van het Programma Ouderenzorg dat wij in Nijmegen hebben ontwikkeld. Ik verwacht dat ZWIP steeds meer gebruikt gaat worden. Mensen worden ouder, blijven langer thuis wonen. Dit leidt tot complexe zorgvragen, waarbij ze vaker te maken krijgen met meerdere zorgverleners. Als huisarts heb ik niet de capaciteit om die groeiende groep ouderen te begeleiden. We zullen zeker in de toekomst op een andere manier moeten communiceren. ZWIP is daar een goed voorbeeld van.’

In dit filmpje vertellen zorgverleners over samenwerken via ZWIP:

Lees ook de andere blogs uit de serie: 

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten