Serious soap: leren over ouderenzorg

30 augustus 2016

Speel serious soap! Een online game waarin je kunt experimenteren met risicovolle situaties in de ouderenzorg. Er zijn games over screening van kwetsbare ouderen, pijn en ondersteuning bij zelfmanagement.

Serious soap over ouderenzorg

Een serious soap is een interactieve game met korte filmscènes en vragen. Zorg- en onderwijsinstellingen ontwikkelden een serious soaps voor de ouderenzorg. Deelnemers worden meegenomen in levensechte situaties en kunnen vervolgens kiezen welke stap ze zelf zouden zetten. Na iedere vraag volgt feedback en doorverwijzing naar kennisitems in de bibliotheek. Er zijn nu 3 games beschikbaar over screening van kwetsbare ouderen, pijn en ondersteuning bij zelfmanagement.

Levensechte scènes met soapacteurs

De serious soap is ontwikkeld voor studenten, verpleegkundigen en verzorgenden. Ze krijgen door de games meer kennis en inzicht in de ouderenzorg. Serious soaps als onderwijsvorm komt voort uit eerder onderzoek naar de wensen van studenten en docenten. Studenten willen lesmateriaal met levensechte scènes en humor. De acteurs zijn bekend uit de soap Malaika. Dat zorgt voor een positiever beeld van ouderenzorg bij jongeren. Docenten hebben behoefte aan divers lesmateriaal dat zij naar eigen wens kunnen inzetten. Zij zien in de games de mogelijkheid om nieuwe kennis en vaardigheden aan te leren, de houding van de hulpvrager en de hulpverlener te bespreken en te oefenen in klinisch redeneren.

Evidence based lesmateriaal

De serious soaps worden ondersteund door een uitgebreide bibliotheek en evidence based lesmateriaal. Ze zijn bruikbaar in mbo-opleidingen en geaccrediteerd voor de nascholing van verpleegkundigen en verzorgenden. De soaps zijn gratis beschikbaar via internet.

Speel serious soap

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten