Levensvragen integraal onderdeel ouderenzorg

10 maart 2016

De Kwaliteitsstandaard Levensvragen is toegevoegd aan het Register van Zorginstituut Nederland. Daarmee is aandacht voor levensvragen integraal onderdeel geworden van zorg voor kwetsbare ouderen. Er is ook een versie voor patiënten en cliëntraden beschikbaar.

Verkorte versie Kwaliteitsstandaard Levensvragen

De Kwaliteitsstandaard Levensvragen (pdf) beschrijft hoe zorgverleners kunnen omgaan met levensvragen van oudere cliënten. Belangrijk is dat levensvragen een integraal onderdeel vormen van de zorg. Wat houdt iemand bezig? Wat geeft hem houvast? De kwaliteitsstandaard is op verzoek van het Zorginstituut Nederland en VWS ontwikkeld door het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen in samenwerking met relevante partijen in het veld, waaronder vier ouderenzorgorganisaties en de Universiteit voor Humanistiek.

Persoonlijke aandacht

Christien Begemann, adviseur van Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen: ‘Het begint allemaal bij persoonlijke aandacht voor de cliënt tijdens de zorg. Aandacht voor levensvragen moet geïntegreerd zijn in de dagelijkse zorg. Als zorgmedewerkers écht belangstelling hebben voor wat iemand bezig houdt, dan komt vaak het gesprek over wat iemand belangrijk vindt in z’n leven, en dus zingeving, vanzelf op gang.’

Cliëntenversie

Het doel van de Kwaliteitsstandaard Levensvragen is om zorgprofessionals in de ouderenzorg te motiveren om levensvragen van ouderen te zien als onmisbaar onderdeel van goede zorg. Er is ook een verkorte versie en een flyer voor cliënten, cliëntenraden en andere betrokkenen om hen te helpen in hun gesprekken met zorgmedewerkers en bestuurders van zorgorganisaties.

Download de Kwaliteitsstandaard Levensvragen (pdf), de cliëntenversie (pdf) en/of de flyer (pdf).

Werkprogramma Liefdevolle zorg

Het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen heeft een werkprogramma Liefdevolle zorg ontwikkeld voor zorgorganisaties die op basis van de Kwaliteitsstandaard Levensvragen aan de slag willen gaan met levensvragen van ouderen. Hiervoor bieden Vilans en Reliëf inspiratiebijeenkomsten, trainingen, een leerwerktraject met meerdere organisaties en advies- en implementatietrajecten op maat aan.

Verder lezen over levensvragen op Zorg voor Beter

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten