Leren van de eerstelijnszorg in Nieuw-Zeeland

30 oktober 2016

Hoe is de eerstelijnszorg geregeld in een ander land? Wat kunnen wij daarvan leren? Corine van Maar, expert ouderenzorg bij Vilans, ging 4 maanden naar Nieuw-Zeeland en schreef een artikel over haar bevindingen.

Eerstelijnszorg Nieuw-ZeelandCorine van Maar werkt als expert en senior adviseur kwetsbare ouderen en dementie bij Vilans. In 2013 ging zij voor vier maanden naar Nieuw-Zeeland om daar te onderzoeken hoe de eerstelijnszorg in Nieuw-Zeeland is georganiseerd. Na aankomst in Nieuw Zeeland, Paraparaumu, raakte Van Maar door een sneeuwbaleffect al snel in contact met beleidsmensen, huisartsen, verpleegkundigen en financiers. Ze interviewde mensen in verschillende praktijken en zocht naar voorbeelden waar wij wat van kunnen leren.

Regenboogmodel geïntegreerde zorg

In oktober 2016 verscheen in het vakblad De Eerstelijns het artikel waarin Van Maar beschrijft wat ze leerde van haar zoektocht. Zij baseerde haar onderzoek op het Regenboogmodel voor geïntegreerde zorg van Pim Valentijn. Benieuwd wat Corine Van Maar ontdekte?

Download het artikel Leren van de eerstelijnszorg in Nieuw-Zeeland

Meer lezen over het Regenboogmodel? Lees dit artikel uit de Eerstelijns: Waardecreatie door integratie van zorg (pdf)

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten