Boek en website over protocollaire ouderenzorg

15 december 2015

Het nieuwe boek ‘Protocollaire ouderenzorg’ en de bijbehorende website bieden praktijkverpleegkundigen, wijkverpleegkundigen en huisartsen praktische handvatten voor proactieve, samenhangende en integrale ouderenzorg.

Bestel het boek Protocollaire ouderenzorgDit boek is de opvolger van de NHG-PraktijkWijzer Ouderenzorg (uitgave 2010). Bij het boek hoort een webpagina op de site van het NHG: 'Protocollaire Ouderenzorg'. Hier kunnen huisartspraktijken en wijkverpleegkundigen allerlei nuttige informatie en materialen vinden voor opzetten en verbeteren van hoogwaardige ouderenzorg. Zoals vragenlijsten, voorbeeldprotocollen en checklists.

Zorg voor ouderen steeds complexer

De zorg voor kwetsbare ouderen wordt steeds complexer. Door de toenemende vergrijzing, complexere zorgvragen en multimorbiditeit. In het nieuwe zorgmodel staat de oudere centraal en vormen zorgverleners, mantelzorgers en maatschappij een netwerk om hem heen. Daarmee groeit ook de noodzaak van goede samenwerking, uitwisseling en verslaglegging. Met als doel een sluitend systeem van lokale, persoonsgerichte, proactieve en integrale zorg en ondersteuning voor ouderen.

Organisatie integrale ouderenzorg

Het boek is bedoeld voor praktijkverpleegkundigen, wijkverpleegkundigen en huisartsen. In 28 hoofdstukken komen de organisatie, het zorgproces en de samenwerking met andere zorgverleners aan de orde. Ook het gesprek over het levenseinde, mantelzorgondersteuning en medicatiebeoordeling komen uitgebreid aan bod

Casuïstiek kwetsbare ouderen

Kenmerkende problematiek is in casuïstiek uitgewerkt met voorbeelden van zorgplannen, handige schema’s voor diagnostiek en interventies en opties bij behandeling en verwijzing. Ouderenzorg is maatwerk, toegespitst op de individuele patiënt. Dit boek biedt zorgverleners daarbij ondersteuning en inspiratie. 

Samenwerkende partijen

Het boek kwam tot stand in een samenwerking tussen het Nederlands Huisartsen Genootschap, de Landelijke Adviesgroep Eerstelijns Geneeskunde voor Ouderen, V&VN Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners en Vilans, met subsidie van ZonMw.

Bestel het boek Protocollaire ouderenzorg

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten