Gebruik app's ouderenzorg 15% gestegen

16 februari 2016

Apps worden steeds meer gebruikt in de ouderenzorg. Ook stellen werkgever in de ouderenzorg steeds vaker een smartphone of tablet ter beschikking aan de zorgmedewerker. Het gebruik van apps voor het werk is in twee jaar met 15% gestegen. Dit blijkt uit gebruikersonderzoek van het kennisplein Zorg voor Beter, waar 962 mensen aan deelnamen.

risicoscan risicosignalering ouderenIn de thuiszorg heeft 43% van de zorgverleners een smartphone en 35% een tablet van de werkgever. In verpleeghuizen, woonzorgcentra en kleinschalig wonen hebben zorgmedewerkers minder de beschikking over een smartphone of tablet van de werkgever: 16% een smartphone en 18% een tablet. In totaal (thuiszorg én intramuraal) heeft 29% een smartphone en 21% een tablet van de werkgever. Bij hogere functies (teamleider,  staf- en beleidsmedewerker, verpleegkundig specialist en hbo-verpleegkundigen) is dit vaker het geval (tussen 50% en 60%) dan bij lagere functies zoals verzorgenden (29%).

Top 10 meest gebruikte apps

In het gebruikersonderzoek van Zorg voor Beter werd gevraagd welke apps de bezoekers gebruiken. Dit is de top 10:

1. Farmacotherapeutisch Kompas - medicijnen (Android, iOS)
2. Risicoscan van Zorg voor Beter (Zvb-website, Android, iOS)
3. Apotheek app van KNMP, info over medicijnen (website, Android, iOS)
4. Verpleegkundig rekenen van Nursing (filmpje, Android, iOS), kost €2,69
5. NHG-standaarden (website, Android, iOS)
6. Verpleegkundig zakboek (zakkaartjes, rekenen, notities) (Android)
7. Alzheimer assistent voor mantelzorgers (website, Android, iOS)
8. Reanimatie app – Hartstichting (website, Android, iOS)
9. Meldcode (Android, iOS)
10. Thuisarts (website, Android, iOS)

Verschillende van deze apps zijn ook als windows-versie te downloaden

apps-zorg-ehealthPositieve ontwikkeling 

Sanne van der Weegen, onderzoeker en adviseur eHealth bij Vilans: ‘Het is positief dat zorgverleners steeds meer gebruik maken van apps op de werkvloer. Speciaal ontwikkelde elektronica voor de zorg, kunnen soms weerstand opwekken bij zorgverleners, omdat er weer iets nieuws geleerd moet worden. Laagdrempelige consumentenelektronica zoals smartphones en tablets kunnen deze drempel wegnemen. Omdat men al gewend is hiermee te werken. Het is goed dat zorginstellingen dit nu faciliteren met smartphones en tablets.’ Meer over consumentenelektronica in de zorg lees je in het thema Consumenten eHealth.

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten