5 gouden tips om bewegen bij ouderen te stimuleren

03 oktober 2016

Hoe zorg je ervoor dat ouderen meer gaan bewegen? 5 gouden tips, afkomstig uit de starterskit beweegstimulering van Zorg voor Beter en Kenniscentrum Sport, voor het succesvol organiseren van een beweegstimuleringsproject in een zorgorganisatie of in de wijk.

Bewegen bij ouderen

  1. Ga goed voorbereid van start met een beweegstimuleringsproject. Betrek een brede groep professionals, breng in kaart wat er in de organisatie al aanwezig is op het gebied van bewegen, bespreek waar de ambities liggen en wat er nodig is om de ambities te bereiken.
  2. Bepaal samen met je werkgroep, afdeling of team een stip op de horizon. Bespreek welke stappen en activiteiten nodig zijn om dit doel te behalen. Gebruik hiervoor het instrument 'Van doel naar actie' uit de starterskit.
  3. Evalueer met je werkgroep of team na verloop van tijd de voortgang van het project. Handig hulpmiddel hierbij is de tijdlijnmethode (pdf) uit de starterskit. Kijk met elkaar terug op de belangrijkste gebeurtenissen. Wat gaf positieve energie? Welke nieuwe inzichten hebben jullie opgedaan? Zijn er aanpassingen in de aanpak nodig? Welke afspraken maken we met elkaar?
  4. Communicatie is een belangrijk aspect als je ‘meer bewegen’ wilt introduceren of versterken in jouw zorginstelling. Of het nu gaat om het meekrijgen van je collega’s en het management of om het betrekken van de bewoners zelf of hun familie en mantelzorgers. De Starterskit bevat een communicatiematrix die je helpt en op ideeën brengt over hoe je dat kunt aanpakken. 
  5. De starterskit biedt kennis en inspiratie over het stimuleren van beweging. Met praktijkvoorbeelden, informatie over verschillende vormen van bewegen en filmpjes waarin professionals vertellen over hun ervaringen en aanpak.

Starterskit beweegstimulering

starterskit beweegstimuleringDe starterkit beweegstimulering is ontwikkeld in de werkplaats 'Meer bewegen, minder zorgen' van Kennisplein Zorg voor Beter. Een samenwerking tussen Vilans en Kenniscentrum Sport, met subsidie van ZonMw. Op basis van dit traject is de starterskit ontwikkeld: een praktische tool die zorgmedewerkers structuur biedt om bewegen te integreren in hun dagelijkse werk.  Naar de starterskit

stappenplan bewegen

Stappenplan bewegen in de ouderenzorg

Naast de starterskit is er ook een stappenplan beschikbaar. Dit stappenplan helpt zorgorganisaties om bewegen stapsgewijs op te nemen in het beleid van de zorginstelling. In 6 stappen kun je beweegstimulering binnen jouw organisatie succesvol invoeren. Het stappenplan biedt veel kennis, inspiratie, instrumenten en voorbeelden. Bekijk het stappenplan

Buiten komt voorbij

Beweegstimulering bij ouderen'Buiten komt voorbij' is een interactieve fietsinstallatie die fysieke en mentale beweging stimuleert bij mensen die nauwelijks meer bewegen. De installatie wordt gebruikt voor groepsactiviteiten of voor individuele patiënten samen met behandelaars en familieleden. Bekijk het filmpje 'Buiten komt voorbij' om te zien hoe dit werkt.

Lees meer

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten