Op weg naar goede zorg voor kwetsbare ouderen

Artikel over een multidisciplinaire aanpak voor kwetsbare ouderen van Ruth Pel-Littel en Joke Koers, verschenen in de POH (2014). Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) omschrijft kwetsbaarheid bij ouderen als een proces waarbij de opeenstapeling van lichamelijke, psychische en/of sociale tekorten in het functioneren de kans op negatieve gezondheidsuitkomsten (functiebeperkingen, opname, overlijden) vergroot.

Sommige mensen zijn kwetsbaar op hun zestigste, anderen op hun tachtigste en anderen nooit. Feit is dat met de vergrijzing het aantal ouderen met functionele problemen toeneemt. Voor zorg en ondersteuning zijn die ouderen aangewezen op mantelzorgers en zorg in de wijk. Tegelijkertijd verschuift de medische zorg steeds meer van specialist naar huisarts. Willen we de ouderenzorg goed én betaalbaar houden, dan moeten we haar anders gaan organiseren. Maar hoe pakken we dat aan?

Op weg naar goede zorg voor kwetsbare ouderen - Een multidisciplinaire aanpak (pdf)


Voor wie: Eerstelijns zorgverleners, Bestuurders / managers
Aantal pagina’s / duur: 3 pagina's
Ontwikkeld door: Ruth Pel en Joke Koers (auteurs)
Kosten: Gratis

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten