Astma-COPD-ketenzorg in regio Groningen effectief

29 oktober 2015

Een observationele studie naar een ketenzorgproject voor astma en COPD in de regio Groningen laat positieve resultaten zien. Dit meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NVtG). De astma-COPD-dienst (AC-dienst) bereikt een aanzienlijk aantal patiënten met luchtwegklachten in de regio en levert mogelijk gezondheidswinst op.

Analyse van 11.000 patiënten

De studie is uitgevoerd door onderzoeker Esther Metting en collega's van de universiteiten van Groningen en Twente. Zij analyseerden de gegevens van ruim 11.000 patiënten die naar het ketenzorgproject werden verwezen. Bijzondere aandacht ging uit naar een groep van 740 geselecteerde patiënten, die bij de AC-dienst een medicatiewijziging kregen.

Gezondheidswinst Astma en COPD

Bij de groep van 740 patiënten die 3 maanden na de medicatiewijziging opnieuw werd gezien, daalde het aantal patiënten met instabiele COPD van 63% naar 49% en daalde het aantal patiënten met ongecontroleerde astma van 41% naar 23%. Metting en collega's concluderen uit deze en andere gegevens dat de AC-dienst effectief is.

Geen controlegroep

Op deze conclusie valt volgens de NVtG het een en ander af te dingen. Er was geen controlegroep betrokken bij het onderzoek en het onderzoek betreft een relatief kleine subgroep van de 11.000 verwezen patiënten: 598 van in totaal 5.223 astmapatiënten en 245 van 2.031 COPD-patiënten.

Werkwijze AC-dienst

In 2007 werd de astma-COPD-dienst opgezet als ondersteuning voor huisartsen. Inmiddels is de dienst goed ingebed: 79% van de huisartsen in het verzorgingsgebied verwijst patiënten door en bijna 60% van de astma- en COPD-patiënten is ten minste 1x bij de AC-dienst geweest. Op basis van vragenlijsten en spirometrie stellen longartsen van de AC-dienst een diagnose en geven een behandeladvies. Bij 22% van de patiënten lukt het stellen van een diagnose niet. Ook zijn er grote verschillen in de verhoudingen van de verschillende diagnosen (Astma, COPD, overlapsyndroom) tussen de longartsen.

Bron: NTvG

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten