Digitale tool verbetert communicatie met anderstaligen

Een digitaal hulpmiddel dat huisartsen en ziekenhuizen helpt om beter te communiceren met anderstalige patiënten. Dat is de Health Communicator van huisarts Hans Nederhof uit Amsterdam. De Health Communicator wordt ingezet voorafgaand aan het consult, tijdens het consult en na afloop, om gezondheidsvoorlichting te geven. ‘De boodschap komt beter over.’

Wat is het?

De Health Communicator is een digitale tool waarmee huisartsen kunnen communiceren met patiënten in hun eigen taal. De Health Communicator wordt ingezet bij het pre-consult, het consult en bij het geven van gezondheidsvoorlichting. Het bevat tientallen vragenlijsten en vele voorlichtingsfilmpjes over gezondheidsthema’s. Op dit moment bestaat de tool uit vier talen: Nederlands, Turks, Engels en Arabisch. De Health Communicator wordt gebruikt door initiatiefnemer Hans Nederhof.

Doel

Met de Health Communicator kunnen zorgverleners en patiënten beter met elkaar communiceren. Dit geldt allereerst voor anderstalige patiënten maar het digitale instrument werkt ook goed bij Nederlandse ouderen en laaggeletterden. Uiteindelijke doelen: de patiënt wordt beter geholpen en krijgt meer grip op zijn ziekte en gezondheid, de huisarts heeft minder tijd nodig voor een consult. Medische fouten kunnen zo worden voorkomen.

Aanpak

Voorafgaand aan het consult vult de patiënt een digitale vragenlijst in. Dit kan in de wachtkamer, maar ook thuis via de PC of smartphone. De vragen verschijnen in de eigen taal op het scherm of kunnen worden voorgelezen. De uitkomsten van de vragenlijsten worden in het Nederlands naar het huisartseninformatiesysteem (HIS) gestuurd en toegevoegd aan het digitale dossier van de patiënt. Tijdens het consult beschikt de huisarts dan direct over de juiste actuele gegevens. Een deel van het registratiewerk komt hiermee te vervallen.

De Health Communicator helpt de huisarts en patiënt tijdens het consult om goed te communiceren. De patiënt heeft hiervoor een tablet ter beschikking. Het systeem bevat een voorlichtingsmodule met filmpjes over gezondheidsitems zoals diabetes en stoppen met roken. Het gaat om bestaande filmpjes die door Nederhof zijn geselecteerd en toegevoegd aan het programma. Patiënten kunnen de filmpjes na afloop van het consult in de wachtkamer, thuis of op hun smartphone bekijken.

Succesfactoren

  • De Health Communicator is door een huisarts ontwikkeld en getest in zijn eigen praktijk. De inhoud sluit daardoor goed aan bij de wensen van huisartsen.
  • De Health Communicator is patiëntvriendelijk met eenvoudig woordgebruik in de eigen taal. 
  • Het pre-consult, waarbij patiënten eerst een vragenlijst invullen, zorgt ervoor dat patiënt en huisarts beter zijn voorbereid op het consult. Dit scheelt tijd. Het consult verloopt efficiënter. 
  • Gevoelige onderwerpen zijn op deze manier makkelijker bespreekbaar. 
  • Patiënten kunnen het consult in hun eigen tijd vanuit huis voorbereiden.
  • Patiënten krijgen meer grip op hun eigen gezondheid, ze maken zelf een plan.
  • In de toekomst kan dit instrument worden ingezet voor zorg op afstand en voor gebruik in ziekenhuizen.

Initiatiefnemer

Huisarts Hans Nederhof heeft het instrument zelf bedacht en ontworpen, met hulp van zijn twee zoons die in de ICT zitten. ‘Ik had in mijn praktijk een patiënt die niet goed Nederlands spreekt. Ik heb haar op een heel verkeerd traject gezet, simpelweg omdat ik niet had begrepen dat ze menstruatieklachten had in plaats van darmklachten. Daardoor heeft ze onnodig vervelende onderzoeken moeten ondergaan. Dat was een beschamende situatie die ik nooit meer wil meemaken. Zo kwam ik op het idee om de Health Communicator te ontwikkelen voor mijn eigen praktijk, om communicatieproblemen in de toekomst te omzeilen.’ De Health Communicator wordt in 2013 in 10 huisartsenpraktijken getest. Ook start er een pilot met een ziekenhuis. Het systeem wordt nu klaargestoomd voor elektronische terugkoppeling naar het ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS). De eerste terugkoppeling naar een ketenzorginformatiesysteem (KIS) is inmiddels een feit. Huisarts Hans Nederhof nodigt iedereen uit om aanvullende materialen voor het systeem aan te dragen: vragenlijsten en filmpjes in verschillende talen, maar ook websites en apps.

Meer informatie over de Health Communicator (externe link)

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten