Gezond Gewicht bij kinderen: samen doen!

Gewichtsproblemen bij kinderen hebben vaak verschillende oorzaken en vragen daardoor om een multidisciplinaire aanpak. Hoe geef je die multidisciplinaire samenwerking vorm? Welke disciplines komen wanneer in beeld en wat doen ze?

Wat is het?

Werkboek Gezond GewichtTot 5 jaar geleden werden zorgprofessionals opgeleid om een ziekte individueel te behandelen. Vaak vinden zorgprofessionals het moeilijk om de verbinding met andere zorgprofessionals te vinden. In het project ‘Multidisciplinaire implementatie zorgprogramma Gezond Gewicht Kinderen’ hebben zorgverleners geïnvesteerd in de samenwerkingsrelatie gericht op kinderen met overgewicht en hun ouders. Zij volgden een evidence based ketenaanpak. Hierdoor komt de zorg optimaal tot stand samen met de patiënt. In deze video vertellen zorgverleners over de resultaten:

 

Doel

Minimaal 2 multidisciplinaire kernteams van eerstelijns zorgverleners brengen een evidence-based zorgprogramma in de praktijk. Het zorgprogramma is de uitkomst van de ATW Gezond Gewicht Kinderen (Zwolle).  

Resultaten

De belangrijkste uitkomst van het project is dat professionals elkaar nu weten te vinden en dat ze van elkaar leren. Ze weten steeds beter wat elke discipline doet en wat de ander kan bijdragen om het probleem op te lossen. De resultaten van het project vind je in de Factsheet ‘Gezond gewicht kinderen, jou een zorg’ (pdf). Wil je als zorgverlener aan de slag met kinderen met overgewicht en hun ouders/verzorgers? Download dan het Werkboek Gezond Gewicht (pdf).

Succesfactoren

  • Multidisciplinaire casuïstiekbespreking leidt tot betere zorg en meer wederzijdse doorverwijzingen en consultatie. 
  • Een centrale zorgverlener die met het gezin de motivatie verkent en versterkt. En die bewaakt of de verleende zorg bij het gezin past. Deze functie was belangrijk in het project en gaf een impuls aan de samenwerking met elkaar. 
  • Professionals hebben vaardigheden, kennis en tijd nodig om volgens het zorgprogramma te werken. Steun van hun organisatie en financier is onmisbaar.
  • Samenwerken met andere partners in de wijk verbreedt de mogelijkheden om een gezonde leefstijl te bereiken.

Initiatiefnemers

Het project ‘Multidisciplinaire implementatie van het zorgprogramma Gezond Gewicht’ is mede gefinancierd vanuit het ZonMw-programma Op één lijn. Het programma Op één lijn richt zich op samenwerking en organisatieontwikkeling in de in de eerstelijnszorg. Drs. Anneke Nusselder (Icare) was projectleider van dit project.

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten