Goede daden en animaties voor laaggeletterden

04 september 2017

Maandag 4 september is de Week van de Alfabetisering gestart. Meer dan 800 activiteiten in Nederland zetten laaggeletterdheid op de kaart. De week staat in het teken van goede daden.

Dit jaar staat de Week van de Alfabetisering (4 tot en met 10 september) in het teken van goede daden voor laaggeletterden. Organisator Stichting Lezen en Schrijven roept iedereen op om mee te doen met de actie en zo laaggeletterdheid op de kaart te zetten. Want nog steeds zijn er 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen en daardoor vaak minder gezond zijn.

Doe mee en verricht een goede daad

In een Goede Daden Winkel betaal je niet met geld, maar met een goede daad voor laaggeletterden. Bijvoorbeeld een keer voorlezen op een school of je aanmelden als taalmaatje. Als je deze daad deelt op sociale media en belooft uit te voeren, heb je betaald en krijg je het item mee. Er zijn 40 Goede Daden Winkels in Nederland. Ook online kun je een goede daad doen en meedingen naar een speciale voorwerpen, die bekende Nederlanders hebben gedoneerd. Bekijk alle activiteiten op de website van de Week van de Alfabetisering.

Animaties voor laaggeletterden

Animaties voor laaggeletterden

Een goede daad verrichtte ook de vakvereniging Compriz (communicatieprofessionals in de zorg). Zij lieten voor laaggeletterden een serie animaties laten maken. De filmpjes kunnen getoond worden in wachtkamers van ziekenhuizen. De boodschap van de animaties is: als je iets niet begrijpt, vraag om hulp! Voor veel laaggeletterden is dat nog een hoge drempel. Er zijn zes animaties ontwikkeld van veel voorkomende situaties, zoals het ontvangen van een brief, naar het ziekenhuis of een gesprek met de arts. De animaties zijn gratis te downloaden op vimeopro. De animaties zijn betaald uit het batig saldo van de opgeheven vakvereniging Compriz.

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten