Animatiefilmpje als bijsluiter bij medicijn

11 november 2016

Kijksluiter is een digitale videotheek met animatiefilmpjes die duidelijke en begrijpelijke uitleg geven over medicijngebruik. De kijksluiterfilmpjes zijn bedoeld als aanvulling op de papieren bijsluiter die de patiënt al krijgt bij de apotheek.

De animatiefilmpjes van Kijksluiter zetten de belangrijkste informatie voor de patiënt op een rijtje:

  • waarvoor wordt het geneesmiddel gebruikt
  • wat doet het middel
  • wat kan de gebruiker verwachten
  • waarop moet de gebruiker letten

Extra service van de apotheek

De patiënt kan de informatie thuis rustig nakijken. De kijksluiter is een extra service van de apotheek. De apotheker kan een abonnement op Kijksluiter nemen, waarbij alle patiënten van de betreffende apotheek van Kijksluiter gebruik kunnen maken. De video wordt aan de patiënt getoond in een online portaal.

Voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden

De videotheek bevat 1.200 animatievideo’s van 95% van alle geneesmiddelen die in de apotheek worden uitgegeven. De filmpjes zijn ideaal voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid. Eind 2016 zullen er ook video's beschikbaar zijn in het Engels, Turks en Arabisch. Meer voorlichtingsmaterialen voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden vind je in de Toolkit Gezondheidsvaardigheden.

Beter gebruik van geneesmiddelen

De verwachting is dat door de Kijksluiter meer geneesmiddelen op een juiste manier worden gebruikt. Afke de Jong, directeur van Zorganimaties: 'Minder patiënten zullen met hun medicijnen stoppen. Dat betekent minder verspilling door ongebruikte geneesmiddelen. En minder kosten door de gezondheidsschade die ontstaat doordat patiënten hun medicijnen niet (goed) innemen. Maar bovenal: gezondere en tevreden patiënten.'

Meer informatie op de website van Kijksluiter

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten