NIVEL: beleid gezondheidsvaardigheden nodig

29 maart 2016

Mensen met lage gezondheidsvaardigheden worden binnen de zorg nog te weinig als probleem erkend. Bij veel zorgorganisaties ontbreekt beleid ten aanzien van laaggeletterden en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL.

Lage gezondheidsvaardighedenHet NIVEL onderzocht hoe het in Nederland gesteld is met de zorg voor mensen met lage of beperkte gezondheidsvaardigheden. Hoe kunnen zorgverleners zorg op maat bieden aan deze patiëntengroep? Download de kennissynthese 'Zorg op maat - Hoe kunnen we de zorg beter laten aansluiten bij mensen met lage gezondheidsvaardigheden?’ (pdf) 

Zorg beter laten aansluiten 

Zorginstellingen kunnen veel doen om de zorg beter aan te laten sluiten bij de behoeften en mogelijkheden van mensen met lage gezondheidsvaardigheden. Zowel op organisatieniveau als in de directe patiëntenzorg kunnen die verbeteringen worden doorgevoerd. Toch gebeurt dat nog onvoldoende.

Aanbevelingen voor zorgverleners en bestuurders

De NIVEL-onderzoekers formuleren 5 aanbevelingen voor zorgverleners en –bestuurders:

  • Bevorder bewustwording en creëer aandacht voor lage gezondheidsvaardigheden in alle geledingen van de organisatie.
  • Zorg dat medewerkers over de kennis en vaardigheden beschikken om met mensen met lage gezondheidsvaardigheden  om te gaan; maak zo mogelijk gebruik van reeds beschikbare methoden en hulpmiddelen.
  • Communiceer helder en eenvoudig en investeer in begrijpelijk informatiemateriaal.
  • Richt de zorg zo in dat ook mensen met lage gezondheidsvaardigheden er hun weg in kunnen vinden; help hen daar proactief bij.
  • Werk samen met de doelgroep: mensen met lage gezondheidsvaardigheden kunnen bijvoorbeeld fungeren als trainer maar ook de toegankelijkheid van de organisatie en het communicatie- en informatiemateriaal toetsen.

Gezondheidsvaardigheden in Nederland

Drie op de tien volwassen Nederlanders hebben ‘beperkte gezondheidsvaardigheden’. Zij hebben moeite om informatie over gezondheid te verkrijgen, begrijpen en gebruiken bij het nemen van gezondheidsgerelateerde beslissingen. Vaak zijn deze mensen minder gezond. In het korte artikel 'Werken aan gezondheidsvaardigheden' (pdf) lees je hoe je laaggeletterden en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden zo goed mogelijk kunt begeleiden.

Methodiek zelfmanagement

Wil je als praktijk of gezondheidscentrum de zorg beter afstemmen op mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden? Download dan de methodiek 'Zelfmanagement en beperkte gezondheidsvaardigheden'. Deze stapsgewijze aanpak is ontwikkeld in samenwerking met laaggeletterde patiënten, zorgverleners en experts. De methodiek beschrijft 9 stappen: van het maken van een teamplan, het achterhalen van de doelgroep tot het anders inrichten van de praktijk. Ook biedt de methodiek algemene informatie over zelfmanagement, communicatietips en praktijkcases.

Verder lezen over gezondheidsvaardigheden

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten