Interventies voor terugdringen gezondheidsachterstanden

12 oktober 2015

In opdracht van het Fonds NutsOhra heeft Erasmus MC een inventarisatie gemaakt van de effectiviteit van interventies zoals die in de wetenschappelijke literatuur zijn beschreven. Het gaat om een overzicht van interventies die sociaaleconomische achterstanden in leefstijl (obesitas, roken, alcoholconsumptie) en ervaren gezondheid kunnen terugdringen.

Integrale aanpak

De onderzoekers concluderen dat gezondheidsachterstanden te verminderen zijn door een integrale aanpak, met aandacht voor alle domeinen en leefgebieden. Het gaat dan om een combinatie van bijvoorbeeld scholing, arbeid, zorg, omgeving (fysiek en/of sociaal) en de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden.

Persoonlijk advies

Ook speelt de huisarts voor mensen met gezondheidsachterstanden een belangrijke rol, zowel bij gezondheids- als sociale problemen. Bij mensen uit kansarme gezinnen blijkt persoonlijke contact met een kort persoonlijk advies door de huisarts of praktijkondersteuner in de huisartspraktijk beter te werken dan een advies via internet of sms. In het rapport van het Erasmus MC (pdf) vind je meer informatie over de werkzame elementen van diverse leefstijlinterventies.

Sociaal economische gezondheidsachterstanden

Sociaal economische gezondheidsachterstanden kunnen ontstaan doordat mensen met een lagere sociaaleconomische positie vaak minder gunstige woon-, werk- en leefomstandigheden hebben. Doordat zij bijvoorbeeld in een onveiliger buurt wonen dan mensen met een hogere sociaal economische positie, zullen zij mogelijk ’s avonds minder geneigd zijn om de deur uit te gaan om te sporten, wat weer negatieve gevolgen heeft voor hun gezondheid.

Minder inkomen en sociale cohesie

Een andere verklaring is dat de gezondheidsachterstanden ontstaan omdat ongezond gedrag leidt tot een daling in inkomen. Tevens kan er sprake zijn van minder sociale cohesie, waardoor mensen met een lagere sociaal economische positie bijvoorbeeld elkaar minder snel motiveren om samen te sporten. Ook kunnen er verminderde gezondheidsvaardigheden aanwezig zijn binnen de gezinnen, omdat de kinderen deze niet van hun ouders leren, omdat de ouders ook lage gezondheidsvaardigheden hebben.

Download het volledige rapport (pdf) of lees de samenvatting (pdf)

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten