Kennissynthese Gezondheidsvaardigheden - NIVEL

De tweede kennissynthese van het NIVEL over gezondheidsvaardigheden verkent hoe het in Nederland gesteld is met de zorg voor mensen met lage of beperkte gezondheidsvaardigheden. Hoe kunnen zorgverleners zorg op maat bieden aan deze patiëntengroep? Die vraag staat centraal in de kennissynthese 'Zorg op maat - Hoe kunnen we de zorg beter laten aansluiten bij mensen met lage gezondheidsvaardigheden?’ (pdf) (2016)

Beleid op gezondheidsvaardigheden nodig

Uit de studie blijkt dat mensen met lage gezondheidsvaardigheden binnen de zorg nog te weinig als probleem erkend worden. Bij veel zorgorganisaties ontbreekt beleid ten aanzien van laaggeletterden en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Zorginstellingen kunnen veel doen om de zorg beter aan te laten sluiten bij de behoeften en mogelijkheden van mensen met lage gezondheidsvaardigheden. Zowel op organisatieniveau als in de directe patiëntenzorg kunnen die verbeteringen worden doorgevoerd. Toch gebeurt dat volgens de NIVEL-onderzoekers nog onvoldoende.

Gezondheidsvaardigheden en eigen regie

Eerder verscheen een Kennissynthese van het NIVEL over gezondheidsvaardigheden en eigen regie, gebaseerd op eigen onderzoek en internationale wetenschappelijke literatuur. Download de Kennissynthese Gezondheidsvaardigheden - Niet voor iedereen vanzelfsprekend (pdf) (2014)


Voor wie: Eerstelijns zorgverleners, bestuurders / managers
Aantal pagina’s / duur: 113 pagina’s
Ontwikkeld door: NIVEL
Kosten: Gratis

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten