Zorgmodule Bewegen

De Zorgmodule Bewegen beschrijft kwalitatief goede beweegzorg voor mensen met (een hoog risico op) een chronische aandoening. De module helpt zorgprofessionals bij het ontwikkelen van beleid, producten en diensten die beweging stimuleren.

Zorgmodule bewegen
 
‘Bewegen is een medicijn bij veel chronische aandoeningen. Toch is bewegen voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Professionals kunnen helpen om - medische - belemmeringen bij mensen weg te nemen en hen te begeleiden naar gezond en zelfstandig bewegen,’ aldus Helene Voogdt, voorzitter van de kerngroep Zorgmodule Bewegen. De Zorgmodule Bewegen (pdf) is ontwikkeld door de KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie), het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) en de Patiëntenfederatie NPCF.

Organisatie van beweegzorg

In de Zorgmodule Bewegen lees je meer over de inhoud, organisatie en kwaliteit van beweegzorg én de rol van de patiënt. De publicatie is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur, richtlijnen, kwaliteitsstandaarden en kwaliteitsnormen en beschreven vanuit professioneel- en patiëntperspectief.

Wat kom je te weten?

  • Waarom bewegen belangrijk is bij verschillende chronische aandoeningen.
  • Welke ervaringen en wensen patiënten hebben ten aanzien van beweegzorg.
  • Dat de beweegzorg vijf zorgprofielen onderscheidt, die variëren in intensiteit van beweegzorg en hoe je het juiste zorgprofiel bepaalt. Bij ieder zorgprofiel is casuïstiek beschreven.
  • Hoe je kwalitatief goede beweegzorg organiseert.
  • Welke kwaliteitsindicatoren beschikbaar zijn voor goede beweegzorg. 

De Zorgmodule Bewegen is opgebouwd volgens het model voor zorgstandaarden, zoals beschreven in het rapport van het Coördinatieplatform Zorgstandaarden.

Download de Zorgmodule Bewegen (pdf)


Voor wie: Wijkgerichte professionals, Eerstelijns zorgverleners
Aantal pagina’s / duur: 41 pagina’s
Ontwikkeld door: KNGF, NHG en de Patiëntenfederatie NPCF
Kosten: Gratis

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten