Kompas Right to Challenge in de Wmo

02 maart 2016

Handreiking voor gemeenten en buurtinitiatieven om het Right to Challenge (RtC) in de Wmo zo goed mogelijk te benutten. Op basis van veel gestelde vragen en voorzien van 10 praktijkvoorbeelden ter illustratie.

Kompas Right to Challenge in de WmoHet Right to Challenge (het recht om uit te dagen) biedt bewoners en buurtinitiatieven de mogelijkheid om zorg- en ondersteuningstaken over te nemen en betrokken te worden bij de uitvoering van Wmo-beleid. Bijvoorbeeld een collectief van burgers dat met een plan voor een eigen zorgaanbod naar de gemeente stapt. Dit past bij het uitgangspunt van de Wmo om burgers en hun netwerken te activeren.

Nieuw fenomeen

In Nederland is het RtC een relatief nieuw fenomeen waarover zowel gemeenten als buurtinitiatieven nog veel vragen hebben. Het kompas Right to Challenge in de Wmo (pdf) geeft antwoord op vragen als:

  • Wat is het Right to Challenge en wat kun je ermee?
  • Waar komt het Right to Challenge vandaan?
  • Waarom kiezen voor het Right to Challenge?
  • Hoe kun je met een Challenge aan de slag?  

10 inspirerende praktijkvoorbeelden

De publicatie is samengesteld op basis van vragen van gemeenten en buurtinitiatieven. Het biedt tevens 10 inspirerende praktijkvoorbeelden en interviews met burgerinitiatieven en gemeenten. Ook lees je meer over de verschillende denkrichtingen die er over het RtC zijn. Vilans, Movisie en LSA bewoners ontwikkelden het kompas gezamenlijk in opdracht van het ministerie van VWS.

Verder lezen over burgerinitiatieven

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten