Verhalenboek over burgerinitiatieven

12 november 2015

Laat je inspireren door burgerinitiatieven in zorg en welzijn. In 'Het verhalenboek' van Vilans lees je persoonlijke ervaringen van 'Wijzelf Zorgcoöperatie Zoetermeer' en 'Dorpscoöperatie Lierop Leeft'. 

Betrokken zorgvragers, vrijwilligers, bestuursleden, gemeenteambtenaren hebben vanuit hun perspectief persoonlijke verhalen gedeeld. Én een boekje opengedaan over de initiatieven. Daarnaast hebben zij gezamenlijk vier kenmerkende personages uit het burgerinitiatief geschetst: de bestuurder, de werkgroepen, de vrijwilliger en de externen.

verhalenboek burgerinitiatief
Narratief onderzoek

Voor deze publicatie deed Vilans narratief onderzoek. Ondanks dat alle verhalen uniek zijn en voor elk burgerinitiatief weer anders, valt er veel te leren van de verhalen. Anderen kunnen hier weer hun voordeel mee doen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de besturen van beide burgerinitiatieven waarden hebben geprioriteerd. Deze zijn gericht op stimulatie, zelfsturing en welwillendheid.

Vernieuwingsdrang

Liedy ten Hoopen, bestuurder van het burgerinitiatief Wijzelf Zorgcoöperatie Zoetermeer: 'Wat ik opvallend vind zijn de bijzondere verhalen achter de mensen die bij ons ingeschreven staan. Hierdoor worden we nog bewuster en krijgen we meer waardering voor het werk dat aan alle kanten verzet wordt. De vernieuwingsdrang is groot en het onderzoek helpt mij met wat meer afstand te kijken naar het invullen van onze taken. De verwachting is dat we hierdoor onze energie beter kunnen benutten en naar buiten kunnen brengen wat we voor ogen hebben. Daarnaast wordt langzaam zichtbaar hoe we met de organisaties om ons heen willen omgaan. Al deze dingen bepalen hoe we ons doel kunnen bereiken.”

Download Het Verhalenboek (pdf)

Meer informatie en inspiratie?

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten