Infographic ander gesprek over eigen regie

Hoe voer je een goed gesprek over gezondheid en eigen regie? Vilans en de Academische werkplaats Huisartsgeneeskunde van het Radboudumc verkenden samen de mogelijkheden voor een 'ander gesprek' over gezondheid. De infographic Van ZZ naar GG: eigen regie en gezondheid geeft praktische voorbeelden van methodieken om dit gesprek te voeren. Ook lees je wat de ervaringen en inzichten van patiënten en zorgverleners zijn met dit 'andere gesprek'.

Infographic Van ZZ naar GG - Eigen regie en gezondheidZorgverleners vinden het soms lastig om een goed gesprek aan te gaan met mensen met een chronische ziekte of beperking over eigen verantwoordelijkheid op het gebied van gezondheid en eigen regie. Wie heeft welke rol als het gaat om de omslag van zorg en ziekte naar gezondheid en gedrag? Wat verwachten patiënten van hun zorgverlener? Vilans en de Academische werkplaats Huisartsgeneeskunde van het Radboudumc verkenden samen de mogelijkheden voor een ander gesprek. Zij werden ondersteund door Bureau STBY.

Visuele aanpak  

Binnen de verkenning werden verschillende methodieken uitgeprobeerd om een ander gesprek te voeren met de patiënt. Een belangrijk kenmerk van het ‘andere gesprek’ is een combinatie van vragen en afbeeldingen. Barbara de Groen: 'We ontdekten dat een visuele aanpak helpt om het gesprek over eigen regie aangenamer en creatiever te laten verlopen. Door iemand in staat te stellen zijn verhaal op zijn manier te vertellen, creëer je een band die je met traditionele methodes moeilijk realiseert. Dat is misschien wel het belangrijkste resultaat van dit onderzoek. Samen praten over een mooie foto, is veel natuurlijker en daardoor prettiger voor beide partijen.'

Voor wie?

Eerstelijns zorgverleners: huisartsen, praktijkondersteuners, praktijkverpleegkundigen en wijkgerichte professionals, zoals sociale wijkteams, maatschappelijk werkers, wijkverpleegkundigen, welzijnswerkers en ouderenadviseurs kunnen de infographic gebruiken ter inspiratie voor een ander gesprek met patiënten of cliënten over gezondheid en gedrag.

Download de infographic Van ZZ naar GG: eigen regie en gezondheid (pdf)


Voor wie: Eerstelijns zorgverleners, wijkgerichte professionals 
Aantal pagina’s / duur: 6 pagina’s
Ontwikkeld door: Vilans en de Academische werkplaats Huisartsgeneeskunde van het Radboudumc
Kosten: Gratis

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten