Werkblad Zelfredzaamheid

Ontdek wat jouw patiënt echt belangrijk vindt! Welke wensen en dromen heeft hij? Met het werkblad 'Samen ontdekken' breng je in 4 eenvoudige stappen samen met de patiënt en zijn mantelzorger in kaart hoe hij zijn wensen kan realiseren.

De leden van de werkplaats zelfredzaamheid en samenredzaamheid van Zorg voor Beter ontwikkelden de methode 'Samen ontdekken'. Een handige en laagdrempelige manier om het gesprek met je patiënt en zijn naasten aan te gaan over wat er toe doet. Download het werkblad Samen ontdekken (pdf)

Werkblad Samen ontdekken - zelfredzaamheid

Gesprek in 4 stappen

Het werkblad bestaat uit 4 stappen. Iedere stap is mooi vormgegeven en biedt ruimte voor antwoorden van de patiënt en zijn mantelzorger.

1. Wat speelt er?

In deze eerste stap bespreek je welke zorg en ondersteuning de patiënt op dit moment ontvangt.

2. Wat is belangrijk voor mij?

In stap 2 onderzoek je de wensen en dromen van de patiënt. Welke dingen wil de patiënt nog doen? Hoe ziet zijn ideale dagindeling eruit? Hoe ervaart hij de inzet van de mantelzorger? En hoe denkt de mantelzorger daar zelf over?

3. Wat zijn de mogelijkheden?

Vervolgens bespreek je met de patiënt  welke stapjes jullie moeten zetten om zijn wensen te verwezenlijken. En wie spelen hierbij nog meer een rol?

4. Waar gaan we voor?

Tot slot maken de patiënt, zijn mantelzorger en jij concrete afspraken over wie wat doet.

Voor wie is het werkblad?

Het werkblad is bedoeld voor wijkgerichte professionals die zelfredzaamheid en samenredzaamheid van bewoners of patiënten willen stimuleren. Je kunt het werkblad gebruiken als je merkt dat iemand eenzaam of inactief is. Heeft hij levensvragen? Ook dan is het werkblad 'Samen ontdekken' een goed hulpmiddel. Bespreek samen met de patiënt en zijn mantelzorger hoe jullie de stappen in willen vullen. Lees meer over welbevinden en levensvragen op Zorg voor Beter.

Download het werkblad Samen ontdekken (pdf)

Meer instrumenten voor zelfredzaamheid


Voor wie: Wijkgerichte professionals
Aantal pagina’s / duur: 2 pagina’s
Ontwikkeld door: werkplaats zelf- en samenredzaamheid Zorg voor Beter 
Kosten: gratis
Afkomstig uit: Overzicht Instrumenten Zelfredzaamheid

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten