Blijvend bewegen - Handreiking beweeginterventies

Hoe kun je mensen met overgewicht die onvoldoende lichaamsbeweging krijgen, stimuleren om blijvend zelfstandig te bewegen? De publicatie ‘Blijvend bewegen’ biedt praktijkgerichte aanbevelingen waarmee je zelf een succesvolle beweeginterventie kunt ontwikkelen.

De Beweegpas als voorbeeld

De aanbevelingen komen rechtstreeks uit de praktijk. De handreiking is gebaseerd op 'De Beweegpas', een beweeginterventie met opzienbarende resultaten die werd ontwikkeld in de gemeente Kaag en Braassem. Van de deelnemers aan dit project is 80% blijven bewegen en er is een daling geconstateerd van buikomvang en bloeddruk van deelnemers, beide risicofactoren voor het krijgen van chronische aandoeningen. Belangrijke succesfactor van de Beweegpas is de betrokkenheid van een multidisciplinair team van onder andere fysiotherapeuten, diëtisten en sportorganisaties.

Samenwerkingspartners

De Beweegpas is ontwikkeld op initiatief en onder leiding van Fysiotherapie Alkemade, samen met sportorganisaties Time Off projecten in sport en sportbedrijf de Tweesprong. Vilans begeleidde het proces en bracht de lokale samenwerking tot stand. Tevens vertaalde Vilans in samenwerking met de partners de beweeginterventie naar een breder toepasbare handreiking. Auteurs: Barbara de Groen, senior programmamedewerker Vilans en Cora Vermeulen, eigenaar Fysiotherapie Alkemade.

Download Handreiking Blijvend bewegen (pdf)


Voor wie: Eerstelijnszorgverleners, wijkgerichte professionals
Aantal pagina’s / duur: 44 pagina’s
Ontwikkeld door: Vilans
Kosten: Gratis

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten