'Wees alert op veilig gebruik gezondheidsapps'

14 december 2015

Gezondheidsapps schieten als paddenstoelen uit de grond. Een goede ontwikkeling vindt minister Schippers van Volksgezondheid. Want als we onze gezondheid goed in de gaten houden, kunnen de zorgkosten omlaag. Maar wie beschermt deze medische gegevens?

ZEMBLA over handel in medische data

Stappenteller Consumenten-eHealthWat de meeste ‘app-gebruikers’ niet weten is dat er bedrijven zijn die om hele andere redenen ook geïnteresseerd zijn in onze medische data. Het VARA-programma Zembla besteedde hier op woensdag 9 december aandacht aan. Databedrijven plaatsen zogenaamde trackers op websites. Daarmee kunnen ze het internetgedrag van websitebezoekers in kaart brengen. Die informatie wordt in sommige gevallen verkocht aan bijvoorbeeld marketingbedrijven. Bekijk de ZEMBLA-uitzending 'Data het nieuwe goud'

Instructiekaart Veilig gebruik apps

Doortje Boshuizen, expert eHealth bij  Vilans: ‘Het is natuurlijk niet de bedoeling dat bedrijven op deze manier gebruik maken van gegevens die een gezondheidsapp verzamelt, zonder dat de gebruiker dit weet. Het is goed dat dit aan het licht gekomen is. Ik heb begrepen dat de websites Thuisarts.nl en Tweestedenziekenhuis.nl, die in de Zembla-uitzending genoemd werden, inmiddels de trackers van hun websites hebben verwijderd. Goed dat zij direct actie ondernomen hebben. Ik zie dit ook als een waarschuwing. Wees alert op veilig gebruik van apps! Zorgbelang Brabant heeft hiervoor een hulpmiddel ontwikkeld: de Instructiekaart veilig gebruik apps. Zorgverleners kunnen de instructiekaart inzetten als voorlichtingsmateriaal voor hun patiënten. Op de instructiekaart staan tips waarmee de gebruiker kan controleren of een app veilig en betrouwbaar is.

Aan de slag met consumenten-eHealth

In het artikel 'Werken met consumenten-eHealth' (pdf) lees je meer over de inzet van sporthorloges, Fitbits en bloeddrukmeters. Wat dit betekent voor eerstelijns zorgverleners? Wat zijn de voordelen? En wat zijn mogelijke nadelen waarmee je rekening moet houden?

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten