Consumentenelektronica in de zorg: werkt het?

18 januari 2016

Welke kansen biedt consumentenelektronica in de zorg? Kunnen mensen die afhankelijk zijn van langdurende zorg profiteren van de voordelen van gemakkelijk verkrijgbare elektronische hulpmiddelen? Wat komen cliënten tegen bij het eerste gebruik? Vilansadviseurs gingen samen met zorgorganisaties en cliënten op onderzoek uit.

Consumentenelectronica

Consumentenelektronica: toekomst van de zorg

De tijd dat je voor elektronische zorghulpmiddelen afhankelijk was van de inzichten van de zorgverlener of van het inkoopbeleid van de thuiszorgwinkel is voorbij. Je hoeft de Gamma of de Mediamarkt maar binnen te lopen en je wordt overspoeld met apparaten die het leven van thuiswonende ouderen en mensen met een beperking (en hun mantelzorgers) kunnen vergemakkelijken en veiliger maken. Denk aan een camera die bewegingen registreert, een robotstofzuiger of een draadloze bediening voor de verlichting. Ook het aanbod van gezondheidsapps groeit per dag.

Wat vinden zorgverleners en cliënten ervan?

Met de opkomst van al die apparaatjes en mogelijkheden rijzen ook de vragen. Wat vinden cliënten er zelf van? En hun mantelzorgers? Waarom kiezen ze er wel of juist niet voor? Wat zijn hun reacties bij het zien van al die nieuwe mogelijkheden? Wat vinden zorgverleners ervan? Wat betekent het voor hun werk? Vilansadviseurs Doortje Boshuizen, Robert Houtenbos, Nienke Nijhof, Sandra Suijkerbuijk en Sanne van der Weegen zochten het uit, samen met vier zorgorganisaties. Ze keken vooral naar de kansen en knelpunten van consumentenelektronica voor de oudere cliënt (thuiswonend, in een aanleunwoning of in een zorginstelling), zijn mantelzorgers en zijn zorgverleners. Lees de resultaten in het artikel Bijblijven in zorg met consumentenelektronica , dat gepubliceerd werd in Kwaliteit in Zorg (KiZ).

Overzicht van consumentenelektronica in de zorg

De onderzoekers maakten ook een interactief overzicht van consumentenelektronica voor de zorg (pdf). Dit overzicht geeft een indruk van wat er zoal op de markt is aan consumententechnologie. Het overzicht is een momentopname en zeker niet volledig. Maar het geeft een indruk. Het overzicht is ingedeeld in 6 categorieën: gezonde leefstijl, zelfmanagement, veiligheid, automatisering, communicatie en overig. We hopen dat het overzicht zorgorganisaties inspireert te experimenteren met consumententechnologie.

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten