Proef met COPD-zorg op afstand geslaagd

09 november 2016

Een proef met zorg op afstand voor COPD-patiënten in de Achterhoek is geslaagd. Ziekenhuisopnamen en bezoek aan de spoedeisende hulp daalden aanzienlijk. Zorgverzekeraar Menzis gaat de succesvolle aanpak financieren.

COPD-zorg op afstandDe methode 'COPD InBeeld'  is in 2010 opgezet door het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en thuiszorgorganisatie Sensire. Dankzij deze methode kan de gezondheidstoestand van COPD-patiënten beter in de gaten gehouden worden.

Waarden bijhouden in een app

Twee keer per week meten patiënten zelf hun waarden en houden die bij in een app. Zodra de app afwijkende waarden registreert, neemt een verpleegkundige contact op met de patiënt. Dit vroegtijdig signaleren kan een longaanval voorkomen. Ziekenhuisopnamen daalden met 28% en bezoek aan de spoedeisende hulp nam met 26% af.

Menzis financiert de aanpak in 2017

De proef werd betaald door het Slingeland Ziekenhuis en Sensire zelf. Vanwege de goede resultaten heeft zorgverzekeraar Menzis besloten de financiering vanaf 2017 over te nemen. Voor longpatiënten in de regio wordt deze vorm van longzorg voortaan vergoed.

Bron: De gelderlander.nl

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten