Bewegingstool effectief bij diabetes en copd

21 oktober 2015

Dagelijks meer bewegen draagt bij aan een betere conditie, vermindering van klachten en een betere kwaliteit van leven, maar door benauwdheid of overgewicht is dit voor diabetici en longpatiënten vaak moeilijk. Een speciaal ontwikkelde tool blijkt zeer effectief te zijn. Gemiddeld gingen de deelnemers aan het onderzoek 11 minuten per dag meer bewegen. Dat is de conclusie van een evaluatieonderzoek bij 24 huisartsenpraktijken waarop Sanne van der Weegen en Renée Verwey 16 september aan de Universiteit Maastricht promoveren.

bewegingstool

Online coachingssysteem

De tool bestaat uit een bewegingsmeter, die draadloos is verbonden met een smartphone en een online coaching systeem. Via een app en op een website is te zien hoeveel minuten er bewogen is in relatie tot persoonlijke doelen. Gebruik van de tool is ingebed in een zorgprogramma dat bestaat uit extra consulten bij de praktijkondersteuner. In de huisartsenpraktijk kan de praktijkondersteuner de beweegresultaten van gebruikers van de tool via het coaching systeem monitoren.

Ontwikkeld met patiënten

Sanne van der Weegen is programmamedewerker Innovatie & Onderzoek bij Vilans. In haar proefschrift lees je een beschrijving van de onderzoeken over de ontwikkeling en de bruikbaarheidstesten van de tool en over de validatie van de bewegingsmeter. Omdat de tool in nauwe samenwerking is ontwikkeld met patiënten en zorgverleners sluit het goed aan op hun wensen en leefwereld. Het objectief kunnen zien hoeveel ze nu echt bewegen, het stellen van concrete doelen en de stok achter de deur van de praktijkondersteuner stimuleert patiënten om meer te gaan bewegen.

Luister naar het radio-interview met Sanne van der Weegen bij BNR Nieuwsradio:

Praktijkondersteuners positief

Het proefschrift van Renée Verwey, onderzoeker bij Universiteit Maastricht, beschrijft de onderzoeken over de ontwikkeling van het begeleidingsprotocol voor praktijkondersteuners. Alsmede de ontwikkeling en het testen van het online coaching systeem. Daaruit blijkt dat praktijkondersteuners positief zijn over het stimuleren van meer bewegen via het zorgprogramma en het systeem. Ze vinden het een meerwaarde om objectieve beweeggegevens te kunnen zien waardoor ze persoonlijker er meer ‘op maat’ hun patiënten kunnen begeleiden.

11 minuten meer bewegen

In beide proefschriften staat het evaluatie-onderzoek beschreven en de procesevaluatie. Deze onderzoeken wijzen uit dat de gecombineerde interventie zorgt dat mensen met COPD of diabetes type 2 11 minuten meer zijn gaan bewegen in vergelijking met mensen die normale zorg ontvingen en dat patiënten en praktijkondersteuners de interventie positief waarderen.

Interactieve tool voor zelfmanagement

De Universiteit Maastricht ontwikkelde samen met de Limburgse bedrijven Sananet en Maastricht Instruments de Interactive Tool for Self-management through Lifestyle Feedback, kortweg It’s LiFe!. Het project werd gefinancierd door ZonMW als onderdeel van het programma 'Nieuwe Instrumenten voor de Gezondheidszorg'.

Artikel in Huisarts en Wetenschap

Over het proefschrift verscheen in Huisarts en Wetenschap het artikel Technologie om de fysieke activiteit te verhogen (juni, 2016). Wil je meer informatie over de bewegingstool? Neem dan contact op met Sanne van der Weegen: s.vanderweegen@vilans.nl.

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten