Ziektelastmeter COPD verbetert kwaliteit van leven

23 augustus 2016

De ziektelastmeter COPD verbetert de kwaliteit van leven en ervaren kwaliteit van zorg. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. De onderzoeksresultaten verschenen onlangs in het British Medical Journal Open. Long Alliantie Nederland (LAN) wil de Ziektelastmeter nu landelijk gaan invoeren.

Ziektelastmeter COPDDe Ziektelastmeter voor COPD-patiënten is een vragenlijst die arts en patiënt ieder half jaar invullen. Hierbij wordt gekeken naar de gehele gezondheidstoestand van een patiënt: de fysieke, emotionele, psychologische en sociale ervaring van de patiënt. Deze ervaring beïnvloedt de mogelijkheden om met de gevolgen van de ziekte en behandeling om te gaan.

Advies voor persoonlijk doel

Na het invullen van de vragenlijst berekent de computer een lijst met scores. In één oogopslag is duidelijk op welk terrein vooruitgang is geboekt en welk aspect meer aandacht verdient. Het computerprogramma biedt advies, aan de hand waarvan de patiënt een persoonlijk doel kan opstellen.

Onderzoeksresultaten Universiteit van Maastricht

Het onderzoek van de Universiteit van Maastricht werd in heel Nederland gehouden. Daaruit bleek dat van de 148 patiënten die zonder ziektelastmeter behandeld werden, na anderhalf jaar 22 procent een betere conditie had. Bij de 146 COPD-patiënten met Ziektelastmeter boekte 34 procent vooruitgang. Deze mensen hadden niet alleen een betere kwaliteit van leven, maar waren ook tevredener over de geboden zorg.

Communicatie en scholing

Gezien de wetenschappelijk aangetoonde resultaten wil de Long Alliantie Nederland het gebruik van de tool nu landelijk gaan bevorderen. Zo wordt de Ziektelastmeter opgenomen in de Zorgstandaard COPD, en wordt er gewerkt aan communicatie naar en scholing van zowel patiënten als zorgverleners. Ook is er op 9 november een symposium over de Ziektelastmeter COPD in Maastricht. 

Bron: Maastricht UMC+ 

Bekijk de onderzoeksresultaten in het British Medical Journal Open

Direct inzetbare vragenlijsten voor COPD:

Verder lezen

 

 


 

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten