Landelijk expertisenetwerk niet-aangeboren hersenletsel (NAH) opgezet

09 mei 2016

Mensen die een ernstig hersenletsel oplopen en in een coma raken, kunnen in Nederland rekenen op optimale medische hulpverlening in de acute fase. Hierna is de medische zorg niet in staat om adequaat in te spelen op dat wat nodig is voor deze patiënten. Een landelijk expertisenetwerk moet hier verandering in brengen.

Moeder en dochter met niet-aangeboren hersenletselVolgens dr. Jan Lavrijsen en dr. Henk Eilander, onderzoekers van de Nijmeegse onderzoeksgroep 'Niemand tussen Wal en Schip', bestaan in de zorgketen voor niet-aangeboren hersenletsel (NAH) de nodige knelpunten. De keten is niet samenhangend georganiseerd, de zorg is versnipperd, de regie ontbreekt en iedereen snakt naar samenhang en het ontwikkelen en delen van kennis en expertise.

Behandelingen in kaart brengen

Om de knelpunten aan te pakken en kennis te ontwikkelen, toe te passen en uit te wisselen heeft een groep wetenschappers en professionals, waaronder Lavrijsen en Eilander, het initiatief genomen om een landelijk expertisenetwerk op te zetten in samenwerking met diverse instellingen, waaronder Vilans. Binnen dit netwerk willen zij als eerste stap in kaart brengen welke behandelingen er zijn en op welke wijze behandelaars beter kunnen samenwerken, ook met families. Senior-adviseur Marjan Hurkmans van Vilans: 'Dit moet bijdragen aan een betere zorg voor deze kwetsbare patiënten. Zodat niemand meer buiten de boot valt.' Lees meer over het nieuwe landelijke expertisenetwerk (pdf)

Signaleren en doorverwijzen van mensen met NAH

Goede NAH-zorg begint bij het signaleren en adequaat doorverwijzen van mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Signaleringsinstrumenten kunnen hierbij helpen. Op dit kennisplein vind je een overzicht van signaleringslijsten, praktische informatie en organisaties om naar door te verwijzen. Naar de overzichtspagina Signaleren en doorverwijzen NAH.

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten