Gebrek aan kennis medicijnen bij ouderen

18 augustus 2016

Ouderen die veel verschillende medicijnen gebruiken (polyfarmacie) hebben weinig kennis over hun medicijngebruik. Dit kan leiden tot verkeerde en onregelmatige inname. Universiteit Maastricht deed onderzoek onder Zuid-Limburgse ouderen. De resultaten zijn te lezen op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

De studie is gehouden onder 754 ouderen met polyfarmacie. Zij gebruiken 5 of meer chronische medicijnen. Slechts 15% van alle ouderen uit het onderzoek weet te vertellen waarvoor de medicijnen zijn voorgeschreven. Vooral patiënten van 80 jaar of ouder en mannen zijn slecht op de hoogte. Patiënten die thuis wonen met een partner weten meer dan anderen. Ouderen in een verzorgings- of verpleeghuis, zijn het minst goed geïnformeerd.

Meer uitleg nodig

Medicijngebruik bij ouderen Volgens de onderzoekers zullen artsen, verpleegkundigen en apothekers meer uitleg moeten geven. Visuele of schriftelijke inname-instructies kunnen hierbij helpen. Als patiënten weinig begrip hebben van de indicaties van hun medicijnen, raden de onderzoekers aan om ook mantelzorgers en verzorgenden te informeren.

Bijsluiter in beeld

Pictogram Bijsluiter in beeldVoor apothekers is een handig hulpmiddel beschikbaar: 'Bijsluiter in beeld'. Via pictogrammen kan de apotheker duidelijk maken hoe de medicijnen ingenomen dienen te worden, waar en wanneer, hoe lang, enzovoorts. De informatie verschijnt in simpel te printen pictogrammen.

Bron: Maastricht University

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten