Wanneer is eHealth een succes?

Sandra Suijkerbuijk

Succesvol zijn. Dat willen we allemaal. We willen slagen, vieren, beter worden en winnen! Zo zijn we nu eenmaal geprogrammeerd. Maar wanneer is iets een succes? Neem eHealth: als veel mensen het gebruiken? Als de kosten dalen? Als het werk makkelijker wordt? Lees het blog van Sandra Suijkerbuijk, adviseur eHealth bij Vilans.

Het ding met succesvol zijn is dat je wel moet weten waarin je beter wilt zijn. Dat geldt ook voor succesvol implementeren van eHealth. Wanneer is een eHealth toepassing succesvol geïmplementeerd? Als veel mensen het gebruiken? Als de kosten omlaag gaan? Als het werk gemakkelijker wordt? Als mensen écht geholpen zijn met de inzet van de technologie? Al die redenen kunnen een kenmerk zijn van een succesvolle eHealth-implementatie. Het is vooral van belang wat jij zelf, de organisatie en uiteraard de patiënt, belangrijk vindt.

25 filmpjes over eHealth

Een tijdje terug schreef ik het blog 'Wat weten patiënten nu over digitale zorg?'. De onbekendheid van eHealth bij de 'gewone mens' was reden om kennis over eHealth een boost te geven. In de aanloop naar de eHealth week (6 t/m 10 juni), hebben we mensen gevraagd hun ervaringen met eHealth te delen op de Facebookpagina ‘Oh is dat eHealth’. Inmiddels staan er al meer dan 25 filmpjes met voorbeelden van eHealth op de pagina.

Succesfactoren van eHealth - volgens de gebruikers 

eHealth succesWat is volgens eHealth-gebruikers een reden voor succes? Als je goed luistert geven mensen aan dat ze het gebruik van eHealth gemakkelijk vinden. En het geeft snel inzicht in gedrag dat je gezondheid beïnvloedt. App's over bewegen, slapen, voeding en dergelijke zijn populair. Ook het contact maken met iemand op afstand kan een reden zijn om eHealth te gebruiken. 

Slaap monitoren met Sleep Cycle app

Het is leuk om zoveel enthousiasme te zien in het gebruik van allerlei apps en sensoren. Het compilatie filmpje laat mooi de opbrengst zien van de filmpjes tot nu toe. Wat mij betreft echt een succesvol resultaat! Waarom? Omdat het de mooie kanten van de mogelijkheden van eHealth laat zien. En grappig genoeg monitor ik sinds kort zelf ook mijn slaap met de Sleep Cycle app. Dit filmpje kreeg de meeste likes en was de winnaar van ‘Oh is dat eHealth’. Een win-win situatie, wat mij betreft!

(Niet) vertellen over diabetes

Het initiatief ‘Oh is dat eHealth’ is niet alleen een succesvol vanwege de vele bezoekers, complimenten en de blije winnaar. Het heeft mij ook nieuwe inzichten gegeven. We hebben gemerkt dat niet iedereen het fijn vindt om zijn ervaring met eHealth via Facebook te delen. Iemand wilde wel graag haar ervaring en kennis delen, maar niet publiekelijk vertellen over haar diabetes. Zelf ben ik heel enthousiast over technologie in de zorg. Daardoor vergeet ik soms dat het gebruik van eHealth een reden heeft. Iets waar je misschien niet direct open over wilt zijn. Ik vraag me af of met die invalshoek al veel gedaan wordt in eHealth-implementatietrajecten. Het zou zomaar een effect kunnen hebben op het gebruik van eHealth.

Blijf filmpjes delen op Facebook! 

We blijven de Facebookpagina onderhouden. Onze intentie is om het initiatief gezamenlijk voort te zetten met partners. We hopen natuurlijk op een blijvend succes! Heb jij zelf ook ervaring met eHealth? Maak een filmpje waarin je een voorbeeld van eHealth geeft en deel het met ons op de Facebookpagina ‘Oh is dat eHealth’!

Dit blog verscheen eerder op de digitalezorggids.nl

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten